Search
Close this search box.

Dossier Duurzaam digitaal ondernemen: Ecobit software – Brede blik op duurzaam ondernemen

Ecobit Software viert dit jaar haar 10 jarig bestaan. In 2013 startte eigenaar Bart Clement met een helder idee van wat hij wilde: software ontwikkelen combineren met duurzaamheid in een bedrijf dat op termijn uit meerdere mensen zou bestaan. Dat idee heeft zich op een organische manier ontwikkeld tot het bedrijf dat er nu staat. Met 12 medewerkers wordt er gewerkt aan software oplossingen voor het MKB. Standaard maatwerk, zoals Bart het noemt, waarbij de focus ligt op het ontwikkelen van producten waar meerdere bedrijven profijt van kunnen hebben.

Ecobit Software Bart Clement

“Wij werken vanuit de vraag die ons wordt gesteld door onze klanten. Zij lopen in hun proces ergens tegenaan waar wij een software oplossing voor ontwikkelen, of we kijken of we het product al op de schap hebben liggen, zogezegd, van een ontwikkeltraject dat we eerder hebben aangepakt. Het is geen maatwerk, maar het is wel zo dat we de reeds ontwikkelde producten aanpassen op de specifieke vraag. Is ons de vraag niet eerder gesteld dan ontwikkelen we een product, dat daarna opnieuw kan worden aangeboden. Door op die manier te werken komt “maatwerk” software binnen handbereik voor een brede groep ondernemers,” legt Bart uit.

Eco…bit…

“Bij de start van mijn bedrijf wist ik wat ik wilde: software en duurzaamheid combineren. Daar is de naam ook op bedacht: bit staat voor bits en bytes, maar ook voor bedrijfsinformatietoepassingen: we richten ons op alles wat met ERP systemen en administratieve processen te maken heeft. Eco staat vanzelfsprekend voor het duurzaamheidsaspect. Dat eco is voor mij belangrijk en is ook iets dat door het team wordt gedragen. Het komt tot uiting in onze werkwijze: zeker sinds corona doen we veel van onze overleggen via Teams. Gaan we bij de klant op bezoek, wat we uiteraard ook veel doen, dan doen we dat voor zover het kan met het openbaar vervoer. Naar kantoor komt een flink deel van de collega’s per fiets of met het OV. We gaan daar wel pragmatisch mee om. Heeft onze klant het bedrijf ergens op een praktisch onbereikbaar industrieterrein, dan nemen we wel de auto. We gaan niet onnodig extra veel tijd in reistijd steken natuurlijk. We zijn en blijven uiteindelijk een commercieel bedrijf.”

Duurzaam

“Duurzaamheid is een breed begrip. Er is het ecologische aspect, maar duurzaamheid komt ook tot uiting in de lange termijn relaties die we aangaan. Met elkaar en met de samenwerkingen die we aangaan. We werken met een paar freelancers waar we al een hele tijd mee werken en waar we trouw aan blijven. Maar gaan ook duurzame partnerships aan, zoals met AFAS bijvoorbeeld en andere, zowel grotere als kleinere partijen. We gaan ook niet voor de snelle winst, maar voor duurzame groei. Met als uitgangspunt de producten die we hebben ontwikkeld. Sommigen zijn nog maar 1 keer verkocht, maar er zijn er ook bij die al meer dan 100 keer verkocht zijn. Dat is de basis voor ons om verder te groeien. We nemen geen onverantwoorde risico’s; we gaan het leuke bedrijf en team dat we hebben opgebouwd niet in gevaar brengen. En in principe zijn de mogelijkheden qua groei onbegrensd, mits we de mensen kunnen blijven vinden om het mogelijk te maken.”

“Met ons leuke team en onze partners gaan we samen voor duurzame groei.”

Partnerships

“We zijn partner van MVO Nederland, binnen de bijeenkomsten die vanuit hen georganiseerd worden kijk ik ook proactief mee naar oplossingen die ondernemers kunnen ondersteunen in de uitdagingen waar zij voor staan met oog op duurzaamheid en de verplichtingen waar zij aan moeten voldoen. Zo wordt het voor bedrijven binnenkort verplicht om over de hele keten te rapporteren, inclusief leveranciers en zo. Ik ben nu aan het uitdenken hoe we de systemen die over de hele keten voorkomen kunnen koppelen om tijdwinst te realiseren. Het zijn leuke puzzels waar we ook de samenwerking opzoeken met bijvoorbeeld AFAS.”

“We hebben oog voor de toekomst en willen ook een bijdrage leveren aan een mooie toekomst voor iedereen. Met dat in gedachten nemen we ook deel aan de Business Breakfastclub van het Ronald McDonald Huis en steunen we meerdere goede doelen. Voor bedrijven en organisaties die als goed doel bij de Belastingdienst bekend staan bieden we ook 10% korting op onze producten en uurtarieven. Zo kijken we continu naar wat we kunnen doen.”

De blik op een mooie toekomst

“Terugkijkend op de afgelopen 10 jaar kan ik zeggen dat de hoofdlijnen die ik toen voor mezelf had bedacht nog heel aardig overeind staan. Vooruitblikkend? Ik kijk meestal niet al te ver vooruit, voor 1 tot 2 jaar concrete doelen bepalen is ver genoeg. Al is het zeker ook belangrijk om jaarlijks te evalueren of onze visie en missie nog bijstelling behoeven, en of de organisatiestructuur en cultuur daar goed op zijn afgestemd.

Zo hebben we ons voor dit jaar tot doel gesteld om 3 tot 4 mensen toe te kunnen voegen aan ons team, vooral voor de doorontwikkeling van onze supportdesk dienstverlening en enkele goedlopende producten. Dat gaat inmiddels alweer de goede kant op, met twee nieuwe collega’s. We zijn nog wel hard op zoek naar de 3e… iemand die het leuk vindt om én te ontwikkelen én een stukje architectuur en/of teamleiding op zich te nemen. Die speld in de hooiberg, daar zoeken we nog even rustig naar. We zullen zien wie er op ons pad gaat komen.”

www.ecobit.nl

Tekst: Chantal Fransen
Fotografie: Ecobit Software

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.