Robotica heeft de potentie om de tuinbouwsector radicaal te transformeren. Robots kunnen taken uitvoeren die voorheen arbeidsintensief en tijdrovend waren, zoals planten poten, gewassen oogsten en onkruid wieden. Bovendien kunnen ze deze taken uitvoeren met een snelheid en precisie die voor mensen onmogelijk te evenaren is.
Een bedrijf dat vooroploopt in deze revolutie is het Nederlandse bedrijf Horti Robotics gevestigd in Opheusden. Dit bedrijf heeft in de afgelopen jaren drie belangrijke producten ontwikkeld: de Automatische Potmachine HR 1.2, de Root Trimmer RT10 en de ent-robot. Deze machines automatiseren respectievelijk het proces van het poten van bomen, het snoeien van wortels en het enten van bomen, taken die traditioneel veel handmatige arbeid vergen.
Geschiedenis
“We zijn in 2013 begonnen als Baars Techniek, opgericht door mijn vader Rein Baars, broer Henk Baars en mijzelf”, vertelt Gerrit Baars. “In de beginperiode lag de focus op machinebouw. We hebben meer dan dertig machines ontwikkeld voor o.a. de landbouwmechanisatie, hijswereld, voedselindustrie en lasindustrie. Deze waren allemaal nieuw en nog nooit eerder gemaakt. We zijn begonnen met de bouw van de Automatische Potmachine en de ent-robot die allebei gepatenteerd zijn. We merkten dat er op dit gebied in de boomkwekerij nog veel ruimte lag om machines te ontwikkelen. Dit vergde een grote uitdaging om aan de klantenbehoeften te kunnen voldoen. Door ons te verdiepen in de complexiteit van de boomkwekerij in nauwe samenwerking met de klant, leerden we aan welke eisen de machines moesten voldoen”, aldus Gerrit.
“Innovatie en duurzaamheid essentieel voor groei en concurrentievermogen van bedrijven”
Samenwerking
Horti Robotics gelooft in het belang van samenwerking en partnerschap. “We werken nauw samen met onze klanten om de oplossing te creëren die aansluit bij hun specifieke eisen en groeiambities”, verduidelijkt Henk Baars. “En zoeken naar partners die innovatie, kwaliteit en klanttevredenheid hoog in het vaandel dragen, en openstaan voor risico’s om uitmuntendheid te bereiken wat kan leiden tot betere bedrijfsresultaten. Deze principes zijn niet alleen relevant in de tuinbouw, maar in alle sectoren, en benadrukken het belang van innovatie, duurzaamheid, klantgerichtheid en samenwerking voor zakelijk succes.”
Van idee tot eindproduct
“Om innovatie te stimuleren binnen ons team van 9 mensen, beginnen we met een creatieve brainstormsessie waarbij iedereen wordt aangemoedigd om vrij te denken en ideeën te delen, hoe radicaal ook”, zegt Gerrit. “We waarderen de diversiteit van perspectieven, omdat dit vaak leidt tot de meest innovatieve oplossingen. Na de sessie beoordelen we alle ideeën en kiezen we de meest veelbelovende uit via een democratisch proces. Het belangrijkste is het idee zelf, niet de bedenker ervan.” “Vervolgens werken we als een eenheid om het geselecteerde idee te verfijnen, waarbij we gedetailleerde ontwerpen maken, prototypes bouwen en deze testen, steeds verbeterend op basis van feedback”, vult Henk aan. “Communicatie en samenwerking zijn essentieel in dit proces, om ervoor te zorgen dat iedereen betrokken blijft en gericht is op het gemeenschappelijke doel. Als we uitdagingen tegenkomen of als iets niet naar verwachting functioneert, zijn we bereid om onze aanpak te herzien. We beschouwen dergelijke momenten niet als falen, maar als kansen om te leren en ons te ontwikkelen. Dit flexibele en veerkrachtige denken of beter gezegd simpel en logisch denken is cruciaal voor ons succes en een blauwdruk voor alle ondernemers.”
Innovatie
Volgens Gerrit en Henk is innovatie en duurzaamheid essentieel voor groei en concurrentievermogen van bedrijven. Henk: “Zelf streven we ernaar om voortdurend nieuwe en verbeterde robotische oplossingen te ontwikkelen die niet alleen de efficiëntie en productiviteit in de tuinbouwsector verhogen, maar ook bijdragen aan duurzame landbouwpraktijken. Daarnaast adresseert robotica arbeidstekorten door routinetaken over te nemen, waardoor werknemers zich op specialisaties kunnen richten. Als team geloven we dat de toekomst van de tuinbouw ligt in de harmonieuze integratie van natuur en innovatie.”
Toekomst
“De toekomst van robotisering in onze branche ziet er veelbelovend uit”, denken Gerrit en Henk. “Enkele trends die wij verwachten is dat meer en meer processen in de tuinbouw en boomkwekerij geautomatiseerd zullen worden. Dit omvat niet alleen het planten en oogsten, maar ook taken zoals snoeien, verpakken en verwerken en op slimmeren en groenere wijzen werken (lean and green). Daarnaast worden de robots steeds geavanceerder en zullen in staat zijn om complexere taken uit te voeren en zich aan te passen aan een grotere verscheidenheid aan omstandigheden en capaciteit.” Ook verwachten Gerrit en Henk dat het gebruik van kunstmatige Intelligentie (AI) een steeds grotere rol gaan spelen in de robotisering van de tuinbouw en boomkwekerij. “Dit kan variëren van het gebruik van machine learning voor het optimaliseren van groeipatronen tot het gebruik van beeldherkenning voor het identificeren van ziekten. “Tenslotte heeft Horti Robotics samen met Boomkwekerij tKempke een nieuw bedrijf opgericht Horti Grafting. Gezamenlijk hebben ze de ent-robot ontwikkeld. Deze automatiseert het entproces met een innovatieve driehoeksenting, wat zorgt voor betere hechting en minder uitval. De machine is niet te koop, maar wordt door Horti Grafting als entdienst aangeboden. “Het is niet denkbeeldig dat wij als Horti Robotics in de toekomst meerdere robot oplossingen gaan ontwikkelen om boomkwekerijen en tuinbouwbedrijven te ondersteunen bij hun productieproces.”
Tekst: Loet van Bergen Foto: Horti Robotics