Search
Close this search box.

Dossier Circulaire economie: Grip op het micro klimaat

Het klimaat verandert. We hebben te maken met grote klimaatveranderingen die impact hebben op het microklimaat. Met de grillen die het klimaat op ons afstuurt, werkt Blue-Beez mee aan het beheersbaar houden van de leefomgeving. Eigenaren Koen Vrielink en Jeroen Zark werken al vele jaren voor een breed scala aan opdrachtgevers aan circulaire projecten. Met Blue-Beez richten ze zich op het creëren van een prettige leefomgeving met producten als “Het Klimaatje”, een zonwering oplossing met (regenwater)berging, waarmee hittestress wordt voorkomen. Hiervoor ontwikkelden ze een eigen watertank die ook bij de ontwikkeling van overige producten ingezet kan worden. Klimaatje is ontwikkeld in samenwerking met de Variabele, specialist in vastgoedonderhoud en woningbouwvereniging Wonion.

Koen Vrielink en Jeroen Zark

“In alles wat wij doen houden we het volledige circulaire proces voor ogen,” legt Jeroen uit. “Zo werken wij al jaren. Alles grijpt in alles, wijzig je een aspect in de keten, dan heeft dat effect op een ander aspect uit diezelfde keten. We ontwerpen feitelijk dan ook geen producten, maar processen. We leggen verbindingen om ervoor te zorgen dat de volledige keten tot maximaal duurzame resultaten komt.”

Klimaatadaptatie

Koen: “In 2015 startte ik met Lentekracht. Een social enterprise waarbinnen we met name werken aan projecten op het gebied van afval, circulariteit en klimaatadaptatie. We zijn al zo’n 6 jaar vaste partner van de Dar, werken voor Avri, met het Radboudumc, de Sint Maartenskliniek en diverse regionale gemeenten aan het maximeren van circulaire processen. Via via kruisten de paden van mij en Jeroen zich en vonden we elkaar in een gedeeld gedachtegoed en vulden elkaar met onze afzonderlijke expertises goed aan. Toen wij bij de ontwikkeling van onze watertank op zoek gingen naar een marktpartij om de verdere ontwikkeling te kunnen voorzetten en uitzetten, kwamen we in contact met de Variabele. Daar is een prettige samenwerking uit voort gekomen, dat resulteerde in dit eerste product: “Het Klimaatje”. Een remontabel product dat hittestress tegen gaat. Alle meetdata die we via sensoren verzamelen bevestigen dat dit ook daadwerkelijk het geval is.”

Blue-Beez

“We werken met regenwater, in onze bedrijfsnaam is dit terug te vinden. “Blauwe bijen”: zonder bijen, zonder water is er geen biodiversiteit mogelijk. En zoals de bijen hun cellen vullen met honing, vullen wij, de mens, onze tanks met water. Zonder de een kan de ander niet voortbestaan. Dat besef, die gedachte, zit verweven in alles wat wij doen. In de producten die we ontwikkelen en in de samenwerkingen die wij aangaan. Zo kijken we naar welke stakeholders nog meer belang hebben bij water, en kijken op hetzelfde moment naar wie er nog meer profijt heeft van schaduw: de woningcorporatie kan niet zonder de gemeente, die op haar beurt staat voor de belangen en wensen van haar inwoners. Alles wat je aanpakt moet in balans met elkaar gebeuren.”

Hittestress

“We gaan steeds warmere tijden tegemoet. Dat heeft consequenties voor ons leefcomfort. Onze geïsoleerde huizen houden ons warm in de winter, maar zorgen ervoor dat we het in de zomer veel te warm hebben. Dat heeft gevolgen voor onze gezondheid. Mensen met een slechte gezondheid hebben baat bij een koelere woonomgeving, maar ook mensen die tegen sociale uitdagingen aanlopen kunnen, doordat het té warm in huis wordt gestresst raken en overreageren op de mensen om hen heen. Een prettig woonklimaat voorkomt hittestress. Het was voor ons een reden om ons met dit product juist te richten op sociale woningbouw.”

“We geven de bewoners de mogelijkheid om het microklimaat meer beheersbaar te maken, hier zit ook een stukje gedrag in.”

De keten rond

“We maken gebruik van de reststroom van thermisch verduurzaamd hout. Het hout is zo bewerkt dat het lang meegaat en daarmee zo lang mogelijk binnen de keten blijft en niet tot afval verwordt. Het is volledig remontabel en her te gebruiken. We kunnen deels ook met aluminium werken, naar ons idee is dat eveneens een duurzame grondstof, al wordt daar soms anders tegenaan gekeken. We ontwikkelen met het idee om materialen en grondstoffen altijd zuiver te houden tijdens gebruik. En gaan voor een lange levensduur. Het product is zo ontwikkeld dat het tenminste 30 jaar mee kan. Zoals we dat gewend zijn te doen, kijken we naar elk aspect in de keten. Zo kan het product deels worden gemaakt door mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt en trekken we dit menselijke aspect door in de reden waarom we tot dit product zijn gekomen: het wooncomfort en daarmee het welzijn van mensen te vergroten. De impact van hitte is enorm. Op de fysieke-, sociale- en mentale gezondheid. Het regenwater dat we opvangen kan mensen aanzetten tot het aanplanten van meer groen. Dit draagt bij aan de biodiversiteit en kan, als het een beetje potig groen wordt, op haar beurt ook weer een bijdrage leveren aan een schaduwrijke en daarmee koelere leefomgeving. Door zo aandachtig te kijken naar hoe het een in het ander grijpt en de hele keten te bezien, maken we het rond.”

Blue-Beez ontwikkelt en kijkt vooral procesmatig naar hoe de keten dusdanig kan worden ingericht dat er maximale duurzaamheidsresultaten te behalen zijn. Ons klimaat verandert. Daar moeten we iets mee. Duurzame resultaten zijn daarin enkel gezamenlijk te bereiken. Uiteindelijk gaat het om het leggen van dwarsverbanden en het vinden van balans.

Meer over Blue-Beez vind je op de website:

Tekst: Chantal Fransen Fotografie: Blue-Beez

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.