“Het maken van een goede calculatie is een echt vak”, vertelt Sjaak van Burken van TKCB Bouwadvies in Druten. Het bedrijf dat al meer dan 20 jaar actief is in het aanbieden van diensten op het gebied van bouwkosten. “Voordat ik mijn eigen bedrijf begon, heb ik als timmerman en later als calculator voor middelgrote en meerdere grote bouwbedrijven gewerkt, zoals HBG en Heijmans. In dit werkzame leven heb ik ontzettend veel kennis en ervaring opgedaan. Ervaringen die me nog dagelijks goed van pas komen. Een goede calculatie verschaft namelijk niet alleen kennis en inzicht. Maar is ook de kurk waarop het hele project drijft”.
Diversiteit in bouwprojecten
Vele soorten en maten van bouwprojecten heeft van Burken mogen uitrekenen. Van groot tot klein, van eenvoudig tot luxueus, van traditioneel tot modern en van traditioneel tot duurzaam, passief, ecologisch en circulair. “Mijn klanten zijn architecten, ontwikkelaars en particulieren. Maar zeker ook aannemers die zelf geen tijd, zin of voldoende kennis hebben om een calculatie op te stellen. Calculeren is zeker niet alleen cijfermatig werken. Als calculator voer ik eigenlijk het hele project op papier al uit. Voordat de eerste stenen zijn gelegd of de schop in het zand is gezet. Waarbij het niet alleen gaat om het aantal vierkante meters of de prijzen, maar ook om een stukje advies ten aanzien van detaillering, uitvoerbaarheid, de keuze voor bepaalde materialen, de kwaliteit of duurzaamheid hiervan.”
Energiezuinig bouwen wordt de norm
Een goede en noodzakelijke ontwikkeling vindt Van Burken. “Wat absoluut de nodige kennis vraagt over energiezuinig bouwen en materialen. De andere kant van de medaille is namelijk dat energiezuinig bouwen, in combinatie met prijsstijgingen van bouwmaterialen en personeelskosten, een serieuze investering vraagt die goed in beeld moet worden gebracht voordat met het bouwen wordt begonnen. Van allerhande ontwikkelingen op dit vlak houd ik me dan ook op de hoogte”.
‘Ieder bouwproject verdient een goede calculatie’
Herbestemmen en Renovatie
“Voor het berekenen van de bouwkosten van herbestemming of renovatie projecten is het niet alleen van belang om goed op de hoogte te zijn van oudere bouwmaterialen, uitvoeringsmethoden en installaties, maar ook van eigentijdse bouwmaterialen, innovatieve uitvoeringsmethoden en energiebesparende installaties. Dit zijn leuke projecten die de nodige creativiteit en advisering vragen voordat alle plannen ten aanzien van de kosten rond zijn. Bij dergelijke projecten zie je in toenemende mate, in het kader van circulair bouwen, dat er tweedehands bouwmaterialen worden toegepast. Er zijn inmiddels meerdere bouwmaterialen bedrijven die tweedehands bouwmaterialen verkopen. Gezien de kosten, maar vooral ook vanuit het principe, een hele mooie ontwikkeling”.
Helderheid als fundering
TKCB Bouwkostenadvies heeft een werkwijze ontwikkelt waarbij de in de bouw welbekende NL/SFB en STABU-systematiek naadloos in elkaar overlopen, waardoor er altijd herkenning en terugkoppeling mogelijk is tussen de ramingen en begrotingen van de verschillende ontwikkelingsfasen van bouwprojecten. “Ik maak altijd, in welke fase een bouwproject zich ook bevindt, duidelijk waarop mijn bouwkostenadvies is gebaseerd. Mijn Lijst met Uitgangspunten en/of mijn duidelijke begrotingsopzet staan garant voor helderheid en overzichtelijkheid”, aldus van Burken.
Ontwikkelingen
Building Information Modelling is een fantastische ontwikkeling volgens van Burken. “Helaas is er geen eenduidige structuur voor ontwikkeld waardoor het voor veel adviserende en toeleverende bedrijven heel erg moeilijk is om op aan te haken. Een veel gemaakte denkfout is ook dat BIM draait om 3D tekenwerk. Vrijwel iedere architect of ontwerper kan zijn of haar ontwerp in 3D zichtbaar maken. Mooi maar daarmee is de I van informatie nog niet ingevuld, laat staan dat ik er informatie uit kan halen voor mijn calculaties”, aldus van Burken.
‘Regelgeving maakt bouwen niet makkelijker’
Houtskeletbouw
Een ontwikkeling waar van Burken ook nauw bij betrokken is, is houtskeletbouw. “Ik ben betrokken bij een project waarbij een grote bouwmaterialenhandel het voortouw heeft genomen om samen met wat toeleveranciers een concept in de markt te plaatsen op basis van houtskeletbouw in combinatie met betonnen vloeren. Het grote voordeel is dat de bouwtijd aanzienlijk korter is. Binnen een paar dagen staat het casco van de woning”.
Tiny Houses
Een andere ontwikkeling die van Burken op de woningbouwmarkt ziet, zijn Tiny Houses die volgens hem een oplossing kunnen zijn om een groot deel van de woningnood op te lossen. “Wellicht in jeugdige overmoed schreef ik begin deze eeuwwisseling een document met daarin een significant verband tussen landschapsontwikkeling en Tiny Houses. Een verband dat aan actualiteit niets heeft afgedaan. Een gedachtespoor dat geen afbreuk doet aan gangbare ontwikkelingen maar juist nieuwe en eigentijdse ontwikkelingen als zijspoor voor een groot deel van de hedendaagse vraagstelling kan faciliteren”.
Regelgeving
Waar van Burken als calculator veel mee te maken heeft, is de bouwregelgeving die steeds uitgebreider wordt. Al langer bestaat het bouwbesluit dat aangeeft waaraan de technische bouwvoorschriften van een woning aan moeten voldoen en zijn er voorschriften t.a.v. welstand en bestemming. Binnenkort vertaald in de nieuwe Omgevingswet. Maar er is ook aanvullende wetgeving in de maak zoals de Wet Kwaliteitsborging Wkb. “De kosten hiervan moet ik in principe doorberekenen in de calculaties. Gevolg is dat de bouwkosten voor een opdrachtgever nog hoger oplopen en dat voor de aannemers de administratieve druk fors toeneemt. Ik heb een aantal kleine aannemers als klant die overwegen om ermee te gaan stoppen als gevolg van deze regeldruk. Zorgelijke ontwikkelingen die hopelijk niet ten koste gaan voor de woningbouw in de regio en in Nederland”, merkt Van Burken tot slot op.
Tekst en Foto: Loet van Bergen