Vol spanning zien de mensen in het Rijk van Nijmegen en het land van Maas en Waal in september 1944 grote groepen vlieg- tuigen overkomen. Operatie Market Garden is begonnen. De ge- allieerden proberen de bruggen over de Maas, de Waal en de Rijn te veroveren. Iedereen voelt dat de bevrijding nabij is als de eerste geallieerde soldaten Maas en Waal intrekken. Maar de Slag om Arnhem wordt verloren. Het lukt de geallieerden Zuid-Nederland te bevrijden. Ten noorden van de Waal blijven de Duitsers de baas. Nijmegen en het gebied tussen Maas en Waal komen in de frontlinie te liggen.
Veertien Wamelse mannen gefusilleerd
Wamel heeft de eerste vier jaar van de oorlog betrekkelijk weinig last van de Duitse bezetters. Als de eerste Engelse verkenningstroe- pen in Wamel verschijnen, worden de in Tiel gelegerde Duitse bezet- ters extra waakzaam.
Op dinsdag 19 september nemen enkele van hen een kijkje in Wamel. Ter hoog- te van de kerk worden zij bescho-ten door de leden van de onder- grondse. De Duitsers trekken zich al schietend terug naar Tiel. Er vol-gen nieuwe schietincidenten. Als wraak steken de Duitsers enkele huizen in brand. Op 20 septem- ber nemen ze veertien mannen uit Wamel mee naar Tiel. Voor de stadswal worden ze gefusilleerd. Veel mensen vluchten weg uit Wamel. Van de bewoners van Hui-ze St. Henricus vinden er 34 in het St. Jozefklooster in Beneden-Leeu- wen onderdak.
OPERATIE MARKET GARDEN
Het Verhaal
Sunset March
Het Land van Maas & Waal ligt tegen Nijmegen aan. Hier is veel gevochten tijdens Operatie Mar- ket Garden. Bezoek de brug De Oversteek en wandel in de avond mee.
Sinds 19 oktober 2014 loopt, als dagelijks eerbetoon aan de ge- vallenen bij de Waaloversteek in 1944, elke avond bij zonsonder-gang minimaal een veteraan de zogenoemde Sunset March over de brug tijdens het een voor een ontsteken van de 48 lichten.
Beleef de Vrijheid
Bezoek in Groesbeek het inspi-rerende Vrijheidsmuseum, dat prachtig is verbouwd en je aan-zet tot denken en het leven te vieren.
Ervaar de wereld van Ru Paré
Zij was verzetsstrijdster en kun- stenares en is geboren in Druten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft ze tweeënvijftig joodse kin- deren gered. Haar verzetsnaam voor hen was Tante Zus. Als kun- stenaar werkte zij onder de naam Ru Paré. Bezoek de tentoonstel- ling in Museum Tweestromen- land te Beneden Leeuwen.