Search
Close this search box.

Techniekdag Maas en Waal 2024: Een Inspirerende blik opde toekomst

Op vrijdag 11 oktober 2024 is het zover: de vijfde editie van de Techniekdag in Maas en Waal! Dit lustrumjaar belooft een bijzondere ervaring te worden voor ruim 1200 jongeren. Maar liefst 600 leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen en 600 scholieren uit klas 1 en 2 van het Pax Christi College gaan op bezoek bij maar liefst 35 verschillende techniekbedrijven in de gemeenten Druten en West Maas en Waal.

De Techniekdag is dé kans voor deze leerlingen om de technische sector van dichtbij te ervaren. Een bezoek aan een bedrijf geeft hen een unieke kijk op wat werken in de techniek inhoudt. In de ochtend én middag trekken de leerlingen in groepjes onder begeleiding van hun leerkrachten naar verschillende bedrijven. Elk bezoek duurt anderhalf uur en staat bol van activiteiten waarbij de leerlingen met hun handen én hoofd werken.

Techniek ervaren in de praktijk

De organisatie van de Techniekdag kiest bewust voor praktijkbezoeken. Er is geen betere manier om de interesse in techniek te wekken dan door het zelf te ervaren. Bij veel leerlingen wordt hiermee een eerste zaadje geplant voor een mogelijke toekomst in de techniek. Want laten we eerlijk zijn: we hebben in de toekomst meer technische vakmensen nodig. De sector is breed, innovatief en biedt volop kansen.

Tijdens de bedrijfsbezoeken kunnen de jongeren zelf ervaren wat het betekent om in de techniek te werken. Ze krijgen de kans om te voelen, te ruiken en te ontdekken. Hoe bouw je een huis? Wat gebeurt er op een scheepswerf? Hoe verbind je hout of metaal? Deze vragen komen allemaal aan bod. Het is voor veel leerlingen de eerste keer dat ze een écht bedrijf van binnen zien, en dat maakt indruk.

Ik had nooit gedacht dat werken in de techniek zó leuk zou zijn! We mochten zelf dingen bouwen en zagen hoe alles in een fabriek werkt. Het was echt cool om te lassen en met machines te werken. Ik wist niet dat er zoveel verschillende soorten banen in de techniek zijn. Nu denk ik erover om later iets met techniek te doen!

Emma, 12 jaar, deelnemer Techniekdag 2023

Samenwerking tussen scholen en bedrijven

Dat bedrijven hun deuren openen voor deze jongeren is van grote waarde. Het is een unieke gelegenheid om de jeugd te laten zien welke kansen er in hun eigen regio liggen. De Techniekdag brengt kinderen en jongeren in contact met bedrijven die later misschien wel hun toekomstige werkgever worden. Ook voor de ouders van deze kinderen is dit een eyeopener: zij zien hoeveel mogelijkheden de technische sector biedt, niet alleen voor hun kinderen, maar ook voor de toekomst van de regio.

De Techniekdag wordt georganiseerd door de Stichting Stimulering Techniek Maas en Waal i.s.m. Pax Christi College en Groeisaam. Dankzij deze samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven krijgen de leerlingen een onvergetelijke ervaring en worden ze op jonge leeftijd enthousiast gemaakt voor techniek.

De vijfde editie van de Techniekdag Maas en Waal wordt dus een dag vol actie, innovatie en ontdekkingen. We hopen dat de ervaringen van deze dag een blijvende indruk zullen achterlaten en de interesse in techniek bij de leerlingen zal aanwakkeren.

Nieuwsgierig geworden:
Richard van Ommen:
r.vanommen@ommenkeer.nl

Redactie: Richard van Ommen

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.