Het uit 1948 afkomstige Vasim-gebouw op het NYMA-terrein in Nijmegen was ooit een spinnerij van een textielfabriek. Vasim is een afkorting van Vliegas-Sintermaatschappij; het gebouw deed tot 2000 immers dienst als sinterfabriek. Inmiddels biedt het recent volledig gerenoveerde pand onderdak aan tientallen bedrijven, horeca en evenementen. We spreken met Simon Vennekens -mede-eigenaar van VasimEvents- over deze nieuwe place to be en haar circulaire initiatieven.
Sinds 2022 dient het Vasim-gebouw als evenementenlocatie. Bovendien neemt VasimEvents de organisatie van bijeenkomsten voor haar rekening. Simon: ‘We organiseren en faciliteren vooral zakelijke evenementen, bedrijfsfeesten van 150 tot 2.000 personen en congressen voor 50 tot 1.000 aanwezigen. Ook vinden hier publieksevenementen plaats. We verzorgen desgewenst ook de huisstijl en communicatie. Rond evenementen regelen we ook de beveiliging, horeca, hekwerken en parkeerplaatsen. We willen zoveel mogelijk custom made evenementen organiseren. Zo toveren we de grote zaal rond de feestdagen om tot een kerstparadijs, met eet- en drinktentjes, kerstbomen en versieringen. Kortom, we bieden maatwerk voor gezelschappen van 50 tot 2.000 man.
Thuisbasis van tientallen ondernemers
‘We werken zoveel mogelijk samen met de ondernemers hier. Voor grote congressen huren we bijvoorbeeld kantoren die we ombouwen tot kleed- of visagieruimtes. En we maken tijdens evenementen nog weleens gebruik van de diensten van Circus Space en enkele foodtruck-ondernemers die hier een ruimte huren. Koffie halen we bij de koffiebranderij, bier bij brouwerij Oersoep. Binnenkort maken we met de escaperooms die hier zitten een grote escaperoom voor 200 personen. We zijn nog steeds bezig met verbouwen, en er zijn veel grote congressen wat natuurlijk zorgt voor drukte en geluid. Daarom trakteren we ter compensatie de ondernemers regelmatig, op broodjes hamburgers bijvoorbeeld.’
“We hebben na evenementen soms schrikbarende hoeveelheden eten over. We denken daarom met studenten van de HAN na over de ontwikkeling van een foodiebag”
Geen verspilling van eten met foodiebags
‘We hebben na evenementen soms schrikbarende hoeveelheden eten over. We denken daarom met studenten van de HAN na over de ontwikkeling van een foodiebag. We hadden laatst bijvoorbeeld 200 hamburgers en worsten over. Een doggybag om uit te delen is niet sexy. We hebben daarom een mooi bakje met een ontwerp gemaakt in de huisstijl van NYMA. Dit kan natuurlijk ook met broodjes, soepen en salades. We willen naar een beter systeem toe, waarbij we deze foodiebags uitdelen na afloop van een evenement. We plaatsen daarnaast koelkasten waar we de bags indoen, zodat ook de ondernemers in de Vasim er gebruik van kunnen maken. Uiteindelijk willen we echt toe naar zero waste van eten.’
Duurzaam werken, eten en drinken
‘Er liggen inmiddels veel zonnecellen op dit gebouw en we zijn volledig gasloos omdat we zijn aangesloten op stadsverwarming. Verder werken we met Trash’ure Taarten; een vegan bakkerij die vooral werkt met restgroenten en -fruit. Het bedrijf biedt bovendien een werkplek voor mensen die naar Nederland zijn gevlucht. Veel van onze eigen borrels en lunches zijn vegetarisch. Een congres bij ons hoeft dus niet per se met vlees. De wijnen en koffie zijn biologisch, het zit ingebakken in ons beleid. En ja, een grote bedrijfsbarbecue kan nog gewoon met vlees natuurlijk.’
Een dagje uit op het Vasim-terrein
‘Vanaf september gaan we 3,5 maand gekkenhuis tegemoet. Dit is altijd een drukke periode voor ons met veel evenementen, toffe kerstevents, een groot trancefeest voor 2.000 man en meerdere grote personeelsfeesten. En we zijn pas net begonnen. Ik kan niet wachten tot we een paar jaar verder zijn. Dan is het hier nog verder af en wordt het nog leuker. Niet alleen als ondernemer, maar ook als bezoeker moet je hier echt eens heen. Zoveel terrassen, horeca, creatieve ondernemers; echt een unieke plek in Nederland. Iedereen wordt bovendien steeds beter en er is ruimte voor ontwikkeling en het uitwerken van nieuwe ideeën. In de ochtend ontbijt je bij Trafo, overdag werk je en als je wilt rol je om 2.00 uur ’s nachts De Achtertuin uit. En dan ben je niet eens van het terrein af geweest!’
Tekst: Joep Peters en Fotografie: Elske Nissen