Search
Close this search box.

Dossier Circulaire economie: Lifeport festival circulair

Op 3 juni vond de derde editie van het Lifeport Festival Circulair plaats in het Radboudumc Experience Center, een plek waar bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen elkaar kunnen inspireren en verder helpen naar een duurzame toekomst voor ons allemaal.

De winnnaars Start-up, The Good Shit en De Cirkel, Holland Food Service
De winnnaars Start-up, The Good Shit en De Cirkel, Holland Food Service

De middag stond in het teken van opgedane ervaringen, nieuwe projecten, innovaties en circulaire businessmodellen.

Directeur Duurzame Leefomgeving en Circulaire economie Marieke Spijkerboer ging o.a. in op de Wet Milieubeheer. Maikel Kishna, onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving, deelde zijn inzichten in eco-innovaties en circulaire economie. Ging Marieke Verhoeff van Newtone in op de nieuwe CSRD richtlijnen (zie ook het artikel in deze editie van de IN2MaasenWaal) en kon je onder begeleiding van Mark Herberts van Studio Why in een inspirerende VR workshop het perspectief van astronauten met het Overview Effect beleven om zo een nieuw leiderschapsperspectief te bevorderen rondom vraagstukken als klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en armoede.

En dit waren nog maar enkele onderwerpen, activiteiten en sprekers die aan bod kwamen tijdens deze volle, inspirerende dag.

We nemen je in dit artikel graag mee in een aantal hoogtepunten en opvallende bijdragen.

Uitreiking Cirkel en Startup Cirkel

Jan Jonker, hoogleraar emeritus Duurzaam en Circulair Ondernemen van de Radboud Universiteit, reikte de prijzen uit. Een jaarlijkse erkenning voor ondernemers die voorop lopen in circulair ondernemen.

“MKB’ers die circulair ondernemen hebben een podium nodig om te groeien. De Cirkel en de Cirkel Startup bieden dat podium.”

Beide winnaars werken circulair in de voedselketen:

Holland Food Service uit Wijchen werd winnaar van de Cirkel, de start-up prijs ging naar The Good Shit, die van reststromen weer nieuwe producten maakt. Zo maken zij bijvoorbeeld van gefermenteerd brood vodka en gin distilleren.

Holland Food Service

De Holland Food Service is een familiebedrijf, dat al 130 jaar bestaat en daarmee laat zien dat zij weten hoe je een duurzame toekomst opbouwt. De aandacht gaan daarbij niet alleen uit naar de eigen duurzame processen, maar ze helpen ook anderen om de stap naar circulair ondernemen te zetten. Hiervoor hebben zij speciaal voor zorginstellingen o.a. de zogeheten “Route naar een Duurzame Zorg” uitgestippeld. Een route bestaande uit verschillende stappen die gaan van advies bij het maken van een verbeterplan, naar een reductie van verpakkingen en swill (organische keukenafval) tot duurzaam inkopen en een aanpassingen in het eetpatroon van de bewoners van de zorginstelling, door meer plantaardige eiwitten en minder vlees aan te bieden.

Maar zij gaan nog verder en kijken ook naar het gebruik van HVO brandstof (het praktisch CO2 neutrale alternatief voor diesel) en biovergisters (containers waarin micro organismen organisch afval afbreken tot biogas en kunstmest).

Van oude verf naar nieuwe verf

Job van Schaeren van Lentekracht en Jan van der Sluijs van Interchem namen ons mee in de pilot die na aanleiding van een RvN@ Circulaire Kickstart traject het probleem van verfresten tracht aan te pakken. Waar schildersbedrijven ongeopende verfblikken nog bij de leverancier kunnen retourneren, komen blikken met rest- of vervuilde verf vaak in de verbrandingsoven terecht. Het Beuningse InterChem startte onder de naam Inter-GreeN een samenwerking met AKZO Nobel om verf op grote schaal te hergebruiken. Hieruit ontstond het idee om op regionale schaal verfrestanten van Nijmeegse schildersbedrijven te verzamelen. Dit resulteerde in een succesvolle pilot: in twee dagen werd 6.000 kilo oude verf ingezameld en verwerkt tot nieuwe verf. De volgende stap wordt nu ingezet: een regionaal systeem ontwikkelen waarin blijvend verf ingezameld en verwerkt wordt.

De eerste aanzet tot een brede circulaire bewustwording bij schildersbedrijven is gezet.

“De transitie naar een duurzame toekomst begint bij jezelf.”

Marije Klomp

Tekst: Chantal Fransen Fotografie: Chrisje Staal, Holland Foodservice, Lifeport RvN@

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.