Een schatkamer aan vondsten in Ewijk. Dat het Land van Maas en Waal een bewoningsgeschiedenis van vele eeuwen kent, kwam weer eens naar voren bij het recente archeologische onderzoek voorafgaand aan de bouw van de nieuwe wijk Hoge Woerd in Ewijk. De archeologen van onderzoeksbureau BAAC stuitten daar op een unieke combinatie van vondsten, die ons terugvoeren via de late prehistorie naar de late steentijd en vervolgens via de Romeinen naar de Merovingers.
Als we projectleider en archeoloog Stijn van As spreken, dan is hij nog altijd enthousiast: ‘Een eerdere opgraving in Ewijk leverde al hele mooie vondsten op en ook nu stuitten we weer op echt bijzondere zaken.’ Een greep uit de vondsten: enkele vuurstenen werktuigen uit de steentijd van rond 3000 voor Christus, fragmenten van blauwgekleurde glazen armbanden uit de late ijzertijd (ca 250 v. Chr.- 0), in topconditie verkerend Romeins aardewerk met onder andere stempels van de pottenbakker nog duidelijk zichtbaar en ook een Romeins glazen potje kwam ‘als nieuw’ uit de Ewijkse bodem.
Graf van een soldaat
Andere bijzondere zaken die werden aangetroffen zijn de vele kleurrijke kralen uit de Merovingische tijd, zo tussen 450 en 750 na Christus. En dan hebben we het nog niet eens over het graf van een Merovingische soldaat. Het wapentuig van deze vroege middeleeuwer zag na zo’n 1500 jaar weer het daglicht.
‘En hoewel we uit diverse periodes prachtige vondsten hebben gedaan, moeten we er niet vanuit gaan dat de mensen in het opgravingsgebied voortdurend op dezelfde plek hebben gewoond’, vervolgt Stijn van As. ‘Het systeem van rivieren was aan verandering onderhevig, waardoor over langere tijd gezien de bewoonbare delen soms op andere plekken terechtkwamen. Als we de hele regio beschouwen kunnen we stellen dat men hier wel altijd woonde.’
Nu het archeologische onderzoek achter de rug is, volgt de verdere uitwerking van het gevonden materiaal. Dat zal antwoorden geven op de vele onbeantwoorde vragen die dit soort onderzoeken opwerpen. To be continued…
Natuur in Maas en Waal
Prachtige wandelroutes in de gemeente Beuningen
Ze worden steeds bekender, de Beuningse Ommetjes, maar dat er inmiddels al 24 verschillende routes door de hele gemeente zijn, dat weet niet iedereen. De ommetjes kennen afstanden van 2,5 tot 5 kilometer waardoor elke wandelaar een passend traject kan uitkiezen. Niet alleen de lengte, ook de onderwerpen van de wandelingen variëren. Er zijn ommetjes die de geschiedenis van de dorpen vertellen waar bij andere de natuur centraal staat. Voor geoefende lopers is het heel goed mogelijk om verschillende trajecten te combineren voor nog meer wandelplezier.
Op de website www.wandeleninbeuningen.nl zijn alle ommetjes te bekijken. Naast een uitgebreide routebeschrijving die veel vertelt over wat men tegenkomt, is elke route ook voorzien van praktische informatie. Zo is in de folder ‘Winssen vanaf de Dijk’ bijvoorbeeld te lezen dat de route 2,4 kilometer lang is en geheel over verharde wegen loopt. Daar waar lastig toegankelijke delen in een ommetje zijn opgenomen, worden alternatieve routes aangeboden. Elk ommetje kan worden uitgeprint om onderweg als wegwijzer te dienen. Zo wordt het wel heel aantrekkelijk om al het moois van de gemeente Beuningen te gaan ontdekken.
De ommetjes zijn het initiatief van Marike de Valk, sinds 1980 inwoonster van Beuningen. Zij is ook ver-antwoordelijk voor het ontwerp en de teksten. Voor de realisatie heeft ze verder samengewerkt met Ger van Boxem van Wandelen in Beuningen en met de leden van Historisch Besef Beuningen. ‘We hebben we allemaal het beste van onszelf kunnen inzetten’, vertelt Marike tot slot. ‘Dat maakt de ommetjes heel veelzijdig en interessant. En…er komen steeds nieuwe ommetjes bij, dus neem vooral regelmatig een kijkje op onze website!
cultuur in Maas en Waal
Tentoonstellingen die je niet mag missen
Op 8 maart aanstaande gaat in Museum Kasteel Wijchen de nieuwe tentoonstelling Gekruid – pittige verhalen over planten van start. Deze tentoonstelling vertelt over het gebruik en misbruik van planten door de eeuwen heen. Bijzonder aan deze tentoonstelling is dat deze niet alleen ín het kasteel te bezoeken is, maar dat ook buiten in museumtuin de Tuun van alles te ontdekken valt. Meer informatie, ook over de escape route is te vinden op: www.museumwijchen.nl
De prachtige tentoonstelling De boer op! over het boerenleven in het Land van Maas en Waal is sinds 1 december jl. te bezoeken in Museum Tweestromenland in Beneden Leeuwen. Deze tentoonstelling vertelt over de ontwikkel-ingen in het boerenbestaan gedurende de afgelopen eeuwen. Van de kleine traditionele gemengde bedrijven die tot aan de Tweede Wereldoorlog norm waren, naar grootschalige ruilverkaveling en modernisering van de boerenbedrijven sindsdien.
De tentoonstelling is niet alleen de moeite van het bezoeken waard voor iedereen die het boerenleven een warm hart toedraagt, maar ook voor geïnteresseerden in de geschiedenis van Maas en Waal. Bezoekers aan de tentoonstelling krijgen als extraatje zelfs toegang tot een speciale bonuswebpagina met in totaal ruim 3 uur aan korte en langere films over het boerenleven in Maas en Waal.
Meer informatie is te vinden op: www.museumtweestromenland.nl
Ook Museum Kasteel Wijchen heeft op cultureel gebied veel te bieden voor jong en oud. Allereerst kunnen bezoekers deelnemen aan de escape route Het verloren verhaal van Gelderland. Op de website van het museum is te lezen: ‘Bij het spelen van dit spel red je de collectie van het museum. Dit doe je door samen met jouw team puzzels op te lossen en raadsels te ontrafelen, maar ook door het zoeken van topstukken in de collectie. De route staat garant voor een uitdagende zoektocht in en rond het museum. Spelenderwijs ga je aan de slag met de Gelderse geschiedenis en de collectie van het museum.’ Een echte aanrader om met een groep aan deel te nemen.
Redactie; Joep Peters, Fotografie John van Gelder