Onze Romeinse geschiedenis staat midden in de belangstelling. Zeker sinds de ‘Neder-Germaanse Limes’ – de noordgrens van het Romeinse Rijk – in 2021 de status van Unesco Werelderfgoed kreeg. De Romeinen hebben ook in het Land van Maas en Waal een grote rol gespeeld en brachten veel veranderingen naar onze contreien. Daar kun je niet alleen over schrijven, je kunt het ook met eigen ogen gaan bekijken. In de musea van Maas en Waal is veel te zien en te leren over het leven in de Romeinse tijd. Met bijzondere voorwerpen, maquettes, foto- en filmmateriaal komt het Romeinse leven in Maas en Waal opnieuw tot bloei.
Wagengraf
In Museum Kasteel Wijchen staat de bewoningsgeschiedenis van de gemeente Wijchen centraal. Daarom staat de presentatie van het Romeinse verleden niet op zichzelf, maar is deze ingebed is het grotere historische verhaal van Wijchen en haar bewoners, dat begint in de prehistorie. Overblijfselen van het bekende wagengraf, dat is gevonden op de Wezelsche Berg, is dan ook een van de trekkers. Maar er is veel meer te zien wat een bezoek de moeite waard maakt.
Oog in oog met de Romeinen
Maak een tijdreis in Museum Kasteel Wijchen en stap direct in het leven van 2000 jaar geleden. Hoe leefden de Romeinen in onze contreien? Wat hadden ze in huis? Hoe zagen ze eruit? In het museum komen bezoekers oog in oog te staan met Romeinse gebruiksvoorwerpen in alle soorten en maten. Van kommetjes tot sierspelden en van glaswerk tot gereedschappen of spijkers; het is allemaal te bewonderen is het Wijchense Kasteel. Een van de pronkstukken is zeker ook de gedetailleerde maquette van de ruim bemeten Romeinse villa die rond het jaar 100 op het terrein van het voormalige klooster Tienakker heeft gestaan. De rijke bewoners van deze villa leefden in luxe en beschikten zelfs over warm en koud stromend water, zoals de vondst van twee bronzen kranen laat zien. Ook deze kranen zijn in het museum tentoongesteld. Diverse video’s geven uitleg over het ’rijke Romeinse leven’ in Wijchen en omstreken. Een bezoek aan Museum Kasteel Wijchen is voor jong en oud zeer de moeite waard.
“Het leven van het romeinse leven komt opnieuw tot bloei in de musea van maas en waal”
Museum tweestromenland
Ook in Museum Tweestromenland in Beneden Leeuwen speelt het dagelijks leven van de Romeinen een belangrijke rol. Er worden voorwerpen getoond met uitleg over het gebruik, zoals bijvoorbeeld de munten die de Romeinen in onze gebieden introduceerden. Ook geeft het museum een inkijkje in de diverse opgravingen die er Beneden-Leeuwen en omgeving zijn verricht.
Villa Rustica
Een van die opgravingen was op de Ret in Beneden-leeuwen, waar het fruitbedrijf van de gebroeders Van Gelder was gevestigd. Voorafgaand aan bouwplannen voor een aantal woningen wees vooronderzoek op een mogelijk archeologisch interessant gebied. Nader onderzoek leverde aanwijzingen voor een ‘villa rustica’, een grote Romeinse boerderij in het buitengebied. Een aantal voorwerpen uit het dagelijks leven, zoals kook- en voorraadpotten, maar ook militaire spullen als wapens en paardentuig kwamen uit de grond tevoorschijn. Het hele verhaal wordt verteld in het museum. Een andere opgraving die in Beneden Leeuwen wordt besproken is die van ‘Het schip van Druten’. Dat werd bij werkzaamheden op het terrein van Boldershof gevonden in een voormalige aftakking van de Waal. Het bleek om een Romeinse platte Rijnaak te gaan met een lengte van zo’n 27 meter.
Klepperheide
Verder besteedt Museum Tweestromenland aandacht aan de overblijfselen van een Romeinse nederzetting die op de huidige Klepperheide in Druten is aangetroffen. De reconstructiebeelden die van deze nederzetting zijn gemaakt, brengen het Romeinse leven in Maas en Waal eveneens tot leven en laat zien hoe groot hun invloed was.
Kortom, wie meer van de Romeinen en hun leven in het Land van Maas en Waal wil weten kan prima terecht in Museum Kasteel Wijchen en in Museum Tweestromenland in Beneden Leeuwen. In dit artikel worden slechts enkele van de bezienswaardigheden besproken. Een bezoek aan beide musea is dan ook zeer de moeite waard, want er is veel meer te vertellen. Het verhaal van de Romeinen is nog altijd actueel en er worden steeds nieuwe hoofdstukken aan toegevoegd.
Tekst: Willeke Guelen Foto’s: Met dank aan Museum Kasteel Wijchen.