Janny van de Klok
Janny heeft een goed leven gehad met haar man en 3 dochters. Afgelopen december voelde ze zich echter wat vermoeid. Het werd al snel duidelijk dat Janny haar laatste levensfase in zou gaan. “Het klinkt misschien gek, maar ik ben zo blij dat ik hier ben. Het zijn hier allemaal engelen. Ze staan op elk moment voor mij klaar. De zorg is fantastisch. Ik hoor dat er mensen zijn die het eng vinden om hier te komen, maar ik kan je zeggen dat het hier fantastisch is. Je kunt je geen betere plek bedenken, er is hier niks dat naar is. Ik heb geen pijn, heb een goed leven gehad en ben gelukkig. Ik leef hier in een soort van bubbel. Een bubbel waarin ik in alle rust en met alle liefde om mij heen afscheid kan nemen van het leven. Doordat ik altijd bewust geleefd heb en van alles genoten heb met mijn eigen gezinnetje is het goed zo. Ik hou van de natuur en ben nog graag buiten, lekker in de zon op mijn eigen terras geniet ik van alles om mij heen.”
De Brug Maas en Waal, hospice, respijtzorg, thuiswaken vormt de brug naar waardig sterven op een manier zoals de gasten van De Brug dat zelf willen. Waar de een graag thuis een vrijwilliger van De Brug ontvangt, zodat de mantelzorger even een moment voor zichzelf kan hebben, kiest een ander ervoor om in de laatste levensfase in het hospice te verblijven. Met de respijtzorg die wordt geboden is het ook mogelijk om enkel voor een paar dagen te komen, ook daarmee krijgt de mantelzorger de ruimte om even niet te hoeven zorgen. 2023 is een bijzonder jaar voor De Brug: dit jaar wordt er al 30 jaar thuis gewaakt over mensen en is het hospice 20 jaar open. Voor de gasten en hun familie én voor de vrijwilligers die er werken is het een plek waar je je rust vindt. We geven je graag een inkijkje in wat De Brug is en wat zij nu exact doen.
“In alles wat we doen kijken we naar de bedoeling van onze gasten,” vertelt Jolan Kremers, algemeen coördinator van De Brug. “Wat heeft hij of zij nodig? En waar ligt de werkelijke behoefte? Daar proberen wij met zo’n 100 vrijwilligers een zinnige invulling aan te geven. De vrijwilligers die hier werken hebben allemaal een andere aanleiding gehad om hier te komen. Wat hen bindt is de wens om er te zijn voor de ander in deze kwetsbare levensfase. Er zijn veel vrijwilligers nodig om te kunnen doen wat we doen, de meeste zorgen voor de dagelijkse invulling van de dag, maar we hebben ook een tuingroep, een klusgroep en krijgen administratieve ondersteuning, ook het bestuur bestaat uit vrijwilligers. Om het wekelijks rooster rond te krijgen hebben we al 59 mensen nodig.”
Veel voldoening
“Toen ik hier kwam,” vult vrijwilliger Doreen aan, “wilde ik alleen maar komen brengen. Ik realiseerde me echter al snel dat ik vooral ook heel veel ontvang met het werk dat ik hier doe. Het geeft je zo’n goed gevoel als je iemand in de laatste dagen van hun leven dat kunt geven waar ze behoefte aan hebben. En dat is voor iedereen anders. Waar de een gezellig een kopje koffie wilt drinken, het gesprek wil aangaan of gewoon een spelletje wil spelen, vindt de ander het juist fijn om even alleen te zijn. Het is belangrijk dat je met een open blik blijft kijken naar de gasten. Je moet ervoor oppassen dat je niet jouw eigen waardes op hen projecteert. Het gaat erom dat je luistert en doet waar de ander om vraagt.”
“Ik voel me hier als een vis in het water.”
“We werken vanuit de bedoeling van de gast. Elke vrijwilliger die hier binnenkomt wordt hierin ook begeleid. Je wordt nooit zomaar in het diepe gegooid: je werkt de eerste 5 of 6 keer altijd samen met iemand, waarbij in elke dienst weer een ander aspect aan bod komt. Het komt zelden voor dat een vrijwilliger maar kort bij ons is, de meesten werken hier al een hele tijd. Sommigen voor een vaste dag in de week, een ander is juist heel flexibel. Wanneer je werkt is aan jou, we vragen om een dag in de week en een keer per maand een dagdeel in het weekend, verder rooster je jezelf in wanneer het jou uitkomt.
De Brug Maas en Waal
In De Brug komen 3 pijlers tot waardig sterven bij elkaar:
Het Hospice, waar je in een rustige, liefdevolle omgeving waardig kunt sterven
De Respijtzorg, waar je als chronisch zieke in de palliatieve fase van de ziekte, voor een paar dagen kunt verblijven om de mantelzorger even te ontlasten.
Thuiswaken, waarbij de vrijwilliger bij de zieke thuis komt voor een nacht of een paar uur overdag, zodat de mantelzorger ook dan een moment van rust kan krijgen.
De Brug heeft 4 vaste krachten en 100 vrijwilligers. De stichting “Vrienden van De Brug” geeft de benodigde financiële rugdekking. Ook vriend worden van de Brug of is je interesse gewekt om eens te komen praten over vrijwilliger worden? Op de website vind je meer informatie en de contactgegevens: