Tiramisu van speculaas en gestoofde peer voor 6 à 8 personen:
Ingrediënten stoofpeer
500 gram stoofperen geschild
½ liter witte wijn
75 gram rietsuiker
1 kaneelstokje
vanillestokje
Bereiding
Verwarm de witte wijn met de suiker, het vanillestokje en de kaneelstokjes. Doe de peertjes erin. Zorg dat ze helemaal onder staan of voeg wat water toe. Breng langzaam aan de kook, zet het vuur klein en stoof op heel laag vuur in tot 2 tot 2,5 uur gaar. Prik met een vork in een peer, als deze er direct afglijdt, zijn de peertjes gaar. Laat de peren afkoelen in het vocht.
Ingrediënten Tiramisu:
400 gram speculaas brokken
1 tl suiker
250 gram mascarpone
250 ml slagroom
2 kopje espresso
1 scheut speculaas siroop
50 gram suiker
Bereiding
Klop de mascarpone los met een lepel. Roer de suiker erdoorheen.
Klop de slagroom lobbig en roer dit door het mascarpone mengsel en een scheutje speculaas siroop.Zet 2 kopjes sterke espresso en voeg een theelepel suiker en een scheutje siroop toe. Laat de koffie iets afkoelen. Dip de speculaas in het koffiemengsel.
The finishing touch
Pak een grote schaal. Verdeel een laagje crème over de schaal. Verdeel vervolgens de speculaasjes en de in blokjes gesneden stoofpeer over de crème. Deze stappen herhaal je tot de schaal helemaal gevuld is. Eindig met een laagje crème. (Ook leuk is het om 1 persoons bakjes of glaasjes te maken) Garneer de bovenkant af met verkruimeld speculaas.