Annette mode in Druten is al 57 jaar een begrip in de regio. Liesbeth (68) zwaait er al dertig jaar de scepter, maar stopt er nu mee. Een opvolger vond ze niet in een van haar dochters, ook ging ze niet voor het geld van geïnteresseerde grote modeketens. Het werd Seranque , een 26-jarige Wijchense. ,,Annette mode blijft Annette mode.” Aan een lange houten tafel, achter in de winkel, gaat een man zitten. Zijn vrouw loopt langs de kledingrekken op zoek naar iets leuks. Hij pakt de krant die op de tafel ligt. Liesbeth is er snel bij om hem te vragen of hij een kopje koffie wil. Lekker. Een stukje cake erbij misschien? Ook dat slaat hij niet af. Liesbeth: ,,Vandaag is hij met appel, citroen en cranberry’s. ”De deksel gaat van de glazen stolp, het mes gaat in de cake. Seranque: ,,Liesbeth bakt iedere dag een cake.”
Liesbeth: ,,Daar ben ik mee begonnen toen de zaak vijftig jaar bestond.”
De bedoeling was om het een jaar lang te doen. Het zijn er inmiddels zeven.
Het hoort bij het concept van Annette mode, zoals Liesbeth het noemt. ,,Gastvrijheid en aandacht.” In de paskamers van de damesmodezaak staan luchtjes voor de dames, er hangen een haarnetje en een lange schoenlepel. Helemaal achterin de zaak staat op de grond een pot met geurstokjes.
Moet je wachten tot je ziek wordt voordat je ermee ophoudt? Je kunt beter stoppen op je hoogtepunt. Het is een doordeweekse dag, maar het is druk in de zaak. Klanten lopen rond, met kledingstukken in de hand, of aan. Ze worden veelal geflankeerd door medewerksters die de vrouwen helpen een keuze te maken. Liesbeth: ,,De A is van aandacht.”
OVERNAME SALE
t/m 31 december
Ze vertelt dat Henny Janssen de Drutense winkel begon in 1967, Annette was de naam van haar moeder. Liesbeth werkte bij haar in de zaak. ,,Het was mijn eerste baan. ”Ze zette er het pompatelier op. ,,Pomp is een kleine verandering. Een broekje inkorten bijvoorbeeld.”
Ze deed nog wel wat uitstapjes naar andere werkgevers, maar dat mag volgens haar geen naam hebben. Bij Annette mode gaf ze ‘s avonds ook naailes. ,,Ik ben eigenlijk lerares coupeuse.”
Annette mode groeide onder Liesbeth uit tot een begrip in de regio en daarbuiten. ,,We hebben klanten uit het Land van Maas en Waal, maar ook uit Tiel, Den Bosch, Utrecht, Amsterdam en Texel. ”,Je moet wel verbonden zijn met de gemeenschap en met de ondernemersclub”, vindt ze. ,,Je wilt het gezellig maken in het dorp.
Als wij een presentatie geven, dan merken de bakker, slager en de schoenenwinkel het ook.”
Meestal zes dagen in de week en ook de nodige avonden werkte Liesbeth in haar modezaak. In de coronatijd maakte ze iedere dag een filmpje voor sociale media om kleding te laten zien. Ze draaide minder dan de helft van de normale omzet, maar de overheidssteun die ze kreeg, hield ze apart. Ze kwam er op eigen kracht doorheen.
Nu ze 68 jaar is, vindt ze het tijd om het stokje door te geven. ,,Moet je wachten tot je ziek wordt voordat je ermee ophoudt? Je kunt beter stoppen op je hoogtepunt.” Er komt meer tijd voor haar twee dochters, twee kleinkinderen en hobby: ze werkt met keramiek en brons. Meer gezellige dingen doen met Johan niet te vergeten, haar man. ,,Dat wordt ook tijd.”
Liesbeth ging op zoek naar een opvolger, de zaak stond in de stille verkoop. Haar dochters wilden niet. Ze voerde gesprekken met geïnteresseerde heren van grote modeketens. ,,Had ik ze een middag hier aan tafel. Zeiden ze: ‘Wat hier gebeurt dat kunnen wij niet’.”
Het was voor haar een schrikbeeld dat haar idee van gastvrijheid en het vertrouwen van haar klanten om zeep zou worden geholpen. Daar kon geen zak geld iets aan veranderen: ze wilde iemand met drive en passie.
Seranque was al bekend met de zaak. ,,Ik was als kind al altijd met kleding bezig.”
De Wijchense had bijbaantjes in de mode, liep stage bij modeontwerper Addy van den Krommenacker in Grave. Na haar studie ondernemerschap en retailmanagement en een master bedrijfskunde had ze haar handen vrij en werd ze een serieuze kandidaat om Annette mode over te nemen. ,,Liesbeth zei: ‘We kunnen gaan praten’.”
Liesbeth nam haar jonge opvolgster ruim een half jaar geleden onder haar hoede. Seranque: ,,Ze leert me alles over stoffen en breisels. Ik heb geen Detex (een bedrijf dat een opleiding textielwarenkennis geeft, IvT) nodig.”
De twee gingen samen al naar verschillende modebeurzen in Europa. Liesbeth: ,,Met de inkoop moet je de krenten uit de pap halen.”
Op 1 januari 2025 zit de maandenlange inwerkperiode erop, dan doet Liesbeth echt een stapje terug. Seranque: ,,2 januari zijn we gewoon weer open.” Klanten hoeven niet bang te zijn dat ze hun zaak niet meer herkennen. Seranque: ,,Annette mode blijft Annette mode.”
En de actieve rol als sponsor die het modebedrijf heeft in de Drutense gemeenschap, blijft ook, net als de modeshows. ,,Ik heb wel genoeg ideeën voor de toekomst. Er liggen ook nog veel kansen in de Facebook- en Instagramcommunities.”
Liesbeth is overtuigd dat de toekomst van de winkel er rooskleurig uit zal zien. ,,Mensen schreeuwen om aandacht en service.”
Één ding verandert er overigens wel degelijk bij Annette mode: de cake. Die verdwijnt? Seranque: ,,Ik ben niet zo’n keukenprinses en Liesbeths cake is Liesbeths cake. Misschien dat ik iets anders verzin.”
Hogestraat 46 6651 BM Druten 0487-512241/06-14276400 info@annettemode.nl