Sara de Jong en Fanny van de Pol leerden elkaar kennen tijdens het volleyballen in Beneden-Leeuwen. Later werden ze klasgenoten en goede vriendinnen. En beiden volgden ze een studie in de richting van gezondheid en voeding. Geen toeval dus, dat de West Maas en Waalse dames uiteindelijk besloten de handen ineen te slaan. Inmiddels voorzien ze de regio van voedings- en vitaliteitstips en gezonde producten.
BIO
Bedrijf: Saars voeding
Locatie: Beneden-Leeuwen
Actief sinds: 2018
Product: voedings- en vitaliteitstips en gezonde producten
In 2018 startte Sara met haar bedrijf Saars Voeding. ‘In het begin deed ik alles alleen, maar al snel kwam ik op het punt dat het niet meer haalbaar was,’ vertelt Sara. Fanny hielp destijds al mee, onder andere met het maken van Instagram-posts en op een foodfestival. In 2020 sloot Fanny zich officieel aan, direct na haar afstuderen.
Voeding als basis
‘Met Saars Voeding brengen we gezonde voeding en vitaliteit op een fijne en passende manier onder de mensen,’ legt Sara uit. Dat doen we door het maken van persoonlijke voedingsplannen voor bedrijven en particulieren. Daarnaast verzorgen we vitaliteitstrainingen, workshops, healthchecks en gezondheidsevenementen. En altijd met voeding als basis.’ Dat het concept inmiddels geliefd is zien we bij de Jumbo-filialen in Druten, Dreumel en Beneden-Leeuwen. Daar hangen elke maand 7 verschillende Saars-receptkaarten. En die vinden gretig aftrek bij de Maas en Walers. Sterker nog: de kaarten zijn inmiddels populaire ruilobjecten.
Sociaal ondernemen
Fanny: ‘Als ondernemer hadden we altijd al het plan om letterlijk gezonde voeding bij de mensen te brengen. We kregen in 2023 de kans om Yibba over te nemen, waarmee we -zoveel mogelijk lokaal- fruit leveren aan particulieren, bedrijven en scholen. Onze klanten mogen daarbij zelf hun box samenstellen. ‘Met Yibba kunnen we sociaal ondernemen. Zo helpen medewerkers van Driestroom mee met het bezorgen van het fruit.’
‘Werknemers van Driestroom helpen mee met het bezorgen van het fruit’
Combineren van initiatieven, structuur en continuïteit
Saar: ‘Ik ben de persoon die veel met nieuwe ideeën komt; Fanny zorgt daarbij voor de structuur en continuïteit. We vullen elkaar zo goed aan. Ik pak nieuwe concepten in de eerste fase op, waarna Fanny het vaak overneemt en uitbouwt. We zijn als personen verschillend, maar niet extreem. Soms zit ik er goed in, andere dagen Fanny. We nemen dan ook weleens communicatiewerk van elkaar over.’
Ook chauffeurs draaien bij
‘We hebben, zeker in het begin, alles zelf gedaan. Klein starten en dan stap-voor-stap zaken uit handen geven. We staan nog steeds elke maandagochtend om 5.15 uur fruit te sorteren. We willen Yibba nog flink uitbreiden, bijvoorbeeld door meer scholen en stichtingen te beleveren, zodat heel Maas en Waal, of zelfs de regio Nijmegen-Arnhem, bijdraagt. We hebben ook een nascholings- en leefstijlcursus voor vrachtwagenchauffeurs geschreven. Inmiddels hebben we al heel wat cursussen verzorgd. Het is mooi om te zien dat de chauffeurs steeds enthousiaster worden. Ja, superleuk om die mensen mee te krijgen!’
Tekst Joep Peters en Foto: Saars Voeding