Search
Close this search box.

Elke dag feest

INTERVIEW

Leonieke Papendorp in gesprek met Harold van der Borgh

Als er twee ondernemers zijn die de hele dag mensen bedienen, dan zijn het Leonieke Papendorp en Harold van der Borgh wel. Voor de draad ermee, wat is het geheim? En gaan ze ook weleens minder lekker met ‘teamwork makes the dreamwork’? “Het is eigenlijk net als in een relatie; alle onderwerpen mogen op tafel en als je slim bent kies je voor de juiste timing.”

Wat heeft ervoor gezorgd dat je onderne-mer bent geworden?

Harold: “Mijn eerste baantje was hier bij de Bolle. Toen de eigenaar in de media bekendmaakte dat de Bolle te koop kwam ben ik meteen in actie gekomen. Gelukkig wilden ze als eerste met mij praten.” De sprong naar het ondernemerschap namen Leonieke en Harold beiden weloverwo-gen, tegelijk is het één groot avontuur. “Je laat de veilige basis los en je springt het diepe in. Alles is onbekend, maar je weet in je hart dat je het wilt en kunt.” Leonieke vult aan: “Ook ik dacht vroeger dat ik een restaurant zou starten. Mijn opa had mij beloofd dat ik later een restaurant zou krijgen.. dat bleek uiteindelijk niet te lukken, maar het zorgde er wel voor dat ik de Hogere Hotelschool koos in combinatie met een evene-mentenopleiding. Ik wist al vrij vroeg dat ik voor mezelf wilde starten en alle vervolgkeuzes zijn eigenlijk daarop gebaseerd.”

Hoe omschrijf je jouw beroep aan tante Jet op de kringverjaardag?

Leonieke: “Ja, dat is een goede vraag. Ik zeg tegenwoordig; Ik ben teamcoach, wij begeleiden bedrijven met TOT Team Ontwikkeling Trajecten. Voorheen noemde ik mijn beroep trainer omdat dat herkenbaarder voor de meeste mensen is, maar dat dekt de lading niet meer.” Harold: “Ja voor mij is dat dan toch makkelijker, iedereen snapt het meteen als ik aangeef dat ik een res-taurant run.”

Wat is de ambitie met Bistro de Bolle?

Harold: “Wij hoeven niet groter, maar we willen wel beter. Je probeert continu te ontwikkelen als restaurant en als team. Ik ben niet bang om onze kwaliteit te laten meten door externe adviseurs. Daar kun je alleen maar van leren.” Leonieke: “Als ik terugdenk aan de restaurants waar het echt fijn was, dan lag dat vooral aan de bediening. Zij staan bij de gast aan tafel en kunnen de avond maken of breken. Als er een keertje iets tegenvalt met het gerecht, dan kunnen zij het goedma-ken.”

Hoe zorg je dat je onder druk één team blijft?

Leonieke: “Stel als team elkaar de vraag: hoe vonden wij het eigenlijk lopen vanavond? Praat goed over de onderlinge samenwerking en laat dit gesprek niet ontsnappen door het teveel over de gewone dingen te hebben.” Harold vult aan: “In de horeca kun je het niet laten zien als je je iets minder voelt. Het is toch: “Smile, you are on stage.” Leonieke: “De check-in en check-out zijn denk ik extra belangrijk. Als jij je zelf minder voelt, heb je dat die avond weggestopt en wil je dat daarna wel nog even ruimte geven.” Harold: “Klopt helemaal. Zeker nu in de kersttijd heb je vaste taken, werk je als één team samen en sta je continu op scherp.” Leonieke: “Juist in drukte wil je als bedrijf de samenhang bewaren en als de structuur goed is helpt dat enorm. Wij zien dit vaak mis gaan in bedrijven. Als het écht piekdruk is dan is er automatisch stress en kun je elkaar sneller verliezen. Die heldere taakverdeling snap-pen ze in de horeca heel goed.”

Wat is nou de ultieme tip voor goed team-work in 2025?

Januari is een perfecte maand om het over de onderlinge samenwerking te hebben. Leonieke: “Stel elkaar in een veilige setting vragen zoals: Wat ging er in de samenwerking goed in 2024? Wat nemen we mee? En wat juist niet? Kun-nen we taken beter verdelen? En wie is waar het meest sterk in? Maar ook.. wat vinden we als team lastig en hoe gaan we daarmee om? De allerbelangrijkste tip: Maak tijd voor elkaar op rustige momenten. Als het dan wel een keer escaleert minder lekker loopt of schuurt, weet je veel beter waarom dit gebeurt.”

“Kijk regelmatig waar je staat als team en wat iedereen nodig heeft.”

Vergeet ook niet, ondernemen is topsport

Leonieke: “In basis wil je als ondernemer vooral resultaten behalen. Voor een team kan dat veel druk geven. Kijk regelmatig waar je staat als team en wat iedereen nodig heeft.” Harold: “Ik doe juist eigenlijk alles op gevoel. Meestal gaat dat goed, maar soms is dat ook niet altijd handig.” Samen onderstrepen ze de verantwoordelijkhe-den: “Je hebt als ondernemer een team waar je voor moet zorgen. Je bent verantwoordelijk voor de hele club en dat is best intensief.” Ze concluderen: “Dat is precies de meerwaarde van de Businessclub. Dat je kunt praten over allerlei ondernemers vraagstukken. Je bent er om elkaar te helpen, dat is waarom wij erbij zitten.”

HAROLD VAN DER BORGH
BISTRO DE BOLLE

Hobby’s: Met vrienden en familie zijn. De tijd die ik vrij heb besteed ik het liefste met m’n naasten

Lievelingseten: Je mag me wakker maken voor sukade met truffeljus en carpaccio

Specialisatie: Gastheerschap
“De gasten blij maken met lekker eten, drinken en een fijn praatje. Ik zie mezelf met name als de gastheer van Bistro de Bolle. Ook de onderlinge band als team vind ik heel belangrijk. We hebben een vast team en daar ben ik heel zuinig op. Onze klantvriendelijkheid, kwaliteit en service laat ik jaarlijks toetsen door horeca-experts. Daar kun je alleen maar beter van worden.”

Waalbandijk 29
Boven-Leeuwen
www.bistrodebolle.nl

LEONIEKE PAPENDORP
TOT TEAM ONTWIKKEL TRAJECTEN

Hobby’s: Lekker eten, lezen, de paarden en samen met het gezin eropuit

Lievelingseten: Alles eigenlijk, als het maar in een restaurant is

Specialisatie: Teamontwikkeling
“Door grootser te denken dan alleen het team kan ik een allround teamadviseur zijn. Teamontwikkeling doe je met de hele organisatie. We willen alle talenten in het bedrijf goed benutten wanneer we een traject mogen begeleiden. Om dit te bereiken moet je goed in gesprek zijn en vertrouwen verdienen van directie, het management en de medewerkers.”

Dokstraat 37
Nijmegen
www.tottot.nl

Delen:

Bekijk alle
regio
magazines

Gerelateerde artikelen

Gesponsord door

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.