“Duurzaam beleggen… duurzaam is een breed begrip,” aldus Martijn Vermunt, vennoot en fiscaal jurist bij BGH accountants en adviseurs. “Duurzaam beleggen gaat over beleggingen die goed zijn voor het klimaat, natuur en de mens. Denk dan bijvoorbeeld aan een financiële instelling als de Triodos Bank die zich voorstaat op bankieren met oog op een eerlijke, groenere wereld. Maar duurzaam is een veel breder begrip. Duurzaam betekent ook dat je kijkt naar de lange termijn. De term duurzaam beleggen gaat dan veel meer over de keuze om jouw financiële toekomst veilig te stellen middels het aangaan van beleggingen.”
“Die visie op de toekomst, die ontbreekt bij de meeste ondernemers nog al eens. We zien dat als de leeftijd van een jaar of 50 is bereikt, er dan pas echt wordt nagedacht over een gezonde financiële toekomst. De focus heeft al die jaren daarvoor vooral gelegen op de groei van de onderneming, ten behoeve daarvan worden ook risico’s genomen. De gedachte is dan vaak dat met de verkoop van het bedrijf, of van de overtollige middelen de toekomst wel geregeld is. Toch is het wijs om, naast het aankopen van vastgoed, ook eens na te denken over de aankoop van aandelen. Investeren in maatschappelijk betrokken bedrijven is dan helemaal geen slecht idee.”
Private equity
“Je kunt kiezen om te beleggen in beursgenoteerde bedrijven. Je kunt ook kijken naar de mogelijkheden in private equity en buiten de aandelenbeurs te participeren in bedrijven waar je in gelooft. Een beursgenoteerd bedrijf kan, als het geld nodig heeft, extra aandelen uitgeven. De private equity partijen kunnen dit niet en zijn afhankelijk van de bank óf van privaat geld. Dat kan om exceptioneel hoge bedragen gaan in geval van leveraged buyouts, waarbij gebruik wordt gemaakt van geleend geld. Het kan ook gaan om venture capital waarbij er geïnvesteerd wordt in met name innovatieve bedrijven, bedrijven waarvan verwacht wordt dat ze een snelle groei mee zullen maken. Dan gaat het veelal om minder groot kapitaal. Al met al worden met private equity relatief hoge rendementen behaald, waardoor je ook ziet dat banken en verzekeringsmaatschappijen op hun beurt willen investeren in private equity bedrijven.”
Crowdfunding
“Een andere vorm van beleggen is crowdfunding. Bij crowdfunding vragen start-ups om de financiële middelen die zij via een bank veelal niet eenvoudig kunnen krijgen. Private beleggers, veelal ondernemers die eerder al hebben gecasht, die brood zien in de betreffende start-up zijn wel bereid om die investering te doen. Gemiddeld wordt daar een rendement van zo’n 6 tot 8% uitgehaald. Een crowdfunding constructie kan dus best interessant zijn. Aangezien de opbrengst privégeld is wordt deze ondergebracht in box 3. Er zijn dan ook weinig fiscale consequenties aan verbonden. Daarmee zeker een interessante optie.”
“Duurzaam beleggen vraagt om een evenwichtige portefeuille.”
“Zorg, wat je ook doet in beleggingen dat je een evenwichtige aandelen portefeuille samenstelt. Kijk daarbij niet alleen naar de track record van het bedrijf waar je in investeert. Zorg er ook voor dat je een logische risicospreiding maakt door bedrijven die elkaar aanvullen aan je portefeuille toe te voegen. Simpel gezegd: investeer je in een ijsjesleverancier, die het goed doet in de zomermaanden, zet daar dan bijvoorbeeld een bedrijf dat in winterkleding handelt tegenover.”
Tekst: Chantal Fransen Fotografie: BGH accountants en adviseurs