Search
Close this search box.

Antoine Driessen over nieuwe wegen van financiering

Dit is het zesde in de reeks artikelen waarin we aandacht besteden aan nieuwe businessmodellen in relatie tot meervoudige waarde creatie. We onderscheiden zes waarde soorten. Dit keer belichten we de financiële waarde. Met wie kunnen we hierover beter in gesprek gaan dan met Antoine Driessen, directeur van de Rabobank Rijk van Nijmegen? De actualiteit van veranderende financiële risico’s in de transitie naar duurzaamheid – hij kent die van nabij.

Antoine Driessen

“Geld. Ja, dat is een prachtig iets, mits het goed wordt besteed”, steekt Antoine van wal. “Ik vind het een mooie uitdaging om daarin een rol te spelen, impact te mogen maken op relevante thema’s. De transitie naar een nieuwe economie – een economie die financieel, sociaal en ecologisch in balans is – vraagt om nieuwe manieren van ondernemen. En daar horen andere manieren van financieren bij, die ook weer heel eigen risico’s kennen.”

Nieuwe risico’s
“Een ondernemer die in Europa bamboe wil gaan verbouwen voor biobased toepassingen in de bouw, vliegtuig- of kledingindustrie, klopt bij ons aan voor kennis en kapitaal. Een ander voorbeeld: het flexibel en duurzaam bouwen van tijdelijke woningen om het woningtekort te helpen oplossen, vraagt van ons om mee te investeren. Mooie projecten, maar er kleven risico’s aan. Toch willen we bijdragen. We doen dit door in de financiering samen te werken met externe partners, zoals Oost NL (Oost NL staat voor Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland – red.) en andere investeringsmaatschappijen. Daarnaast boren we bronnen aan bij onze vermogende particulieren. Wat dan nog ontbreekt, vullen we zelf aan door middel van verschillende financieringsproducten.”

“Een ontwikkeling die ook hoort bij een circulaire economie, is dat producten worden aangeboden in een servicecontract in plaats van te worden verkocht. Product as a service dus. Anders dan bij verkoop komen kasstromen later binnen bij de producent of leverancier. Ook hier zoeken we oplossingen die ondernemers voldoende financiële zekerheid bieden.”

Toeziend oog
“Zoals ik al zei, treden we soms op als investeerder; een nieuwe tak van sport voor ons. Zo willen we – als lokaal betrokken bank – een rol spelen in de aanpak van de woningnood onder Nijmeegse studenten. We werken daarom mee aan het bouwen van duurzame, demontabele woonunits. Daarbij hebben we wel te maken met wat de toezichthouder ervan vindt. Hoeveel mogen en kunnen we investeren in vastgoed? We dienen altijd ons kapitaal te spreiden over verschillende sectoren, zodat ook het risico voor onze spaarders gespreid blijft. We zoeken dus de balans tussen wat onze klant vraagt, wat de maatschappij nodig heeft en wat de toezichthouder aanvaardt.”

“Eén ding is zeker voor mij: we komen er uitsluitend door onze krachten te bundelen”

Het HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie helpt organisaties in de regio bij hun omslag naar toekomstbestendigheid www.han.nl/cmw

De sprong met elkaar
“Eén ding is voor mij als een paal boven water komen te staan: we komen er uitsluitend door onze krachten te bundelen. De agenda’s op elkaar willen afstemmen, samenwerken met wie je voorheen niet samenwerkte, oog hebben voor het grotere belang en over je eigen schaduw heen springen – dat is de weg die ons verder brengt. En als het dan lukt, dan geeft dat veel plezier en energie. Het sociale aspect hiervan, dat is waar ik warm voor loop. Ik durf zelfs te zeggen dat de wil om samen te werken aan de basis ligt van het vergroenen.”

Oók de ‘oude economie-klanten’
“Ja, nu je er over begint – het is een vaak gestelde en terechte vraag: waarom we nog de niet-duurzame landbouw en de Shells van tegenwoordig financieren. We zijn ons hiervan bewust. Tegelijk is het een keuze dat we verbinding met deze ‘oude economie-klanten’ – om het even oneerbiedig te zeggen – niet verbreken. Wat we willen, is hen helpen en motiveren om mee te gaan in de transitie. We belonen duurzaamheid met bijvoorbeeld een gunstiger rentepercentage.”

“Ik moet er wel bij zeggen: dit is een overgang, een periode van transitie. Op een zeker moment stellen we grenzen en móet een ondernemer anders werken om onze kennis en financiering te ontvangen. Er liggen tenslotte klimaatdoelen die we willen halen. De ondernemer daarin mee te nemen vanuit verbondenheid, is in onze visie de meest kansrijke weg.”

Delen:

Bekijk alle
regio
magazines

Gerelateerde artikelen

Gesponsord door

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.