Search
Close this search box.

Beleef Ontdek Geniet – Buitengewoon LVMW

1. We beginnen in Wijchen met een leuke instapwandeling – Museum Kasteel Wijchen

Sluit je aan bij een inspirerende instapwandeling van Museum Kasteel Wijchen op elke eerste zondag van de maand. Wandel met de gidsen door de geschiedenis van Wijchen.

Geschiedenis

Wijchen kent een rijke geschiedenis en heeft zich ontwikkeld van boerendorp naar een gezellige plaats met vele voorzieningen. De wandeling gaat langs historische locaties in het centrum van Wijchen die verhalen vertellen van de Romeinse tijd tot de 21e eeuw met markante bewoners en vele tradities…

Praktische informatie

Elke eerste zondag van de maand ( 2 november en 1 december m.u.v. januari en februari).

Start 13:00 uur.
De wandeling duurt om en nabij 75 min. Het startpunt is de binnenplaats van Kasteel Wijchen.Prijs voor deelname: volwassenen € 5,50 p.p. – kinderen 4 t/m 18 jaar € 3,50 p.p.
Per keer kunnen max. 15 personen deelnemen, vol = vol. Bij voorkeur je deelname vooraf reserveren door online een ticket te boeken via www.museumwijchen.nl, maar zo instappen is ook mogelijk.

2. ECHT NEP

Oktober is de Maand van de Geschiedenis met als thema echt nep. Je bent welkom in kasteel Hernen.

Kun jij zien wat echte middeleeuwse kledingstukken zijn en welke nagemaakt zijn?

Tijdens de Maand van de Geschiedenis gaan we op kasteel Hernen terug naar de middeleeuwen. Kom langs en bekijk allerlei middeleeuwse kledingstukken. Je mag ze zelfs eens aandoen! Kun jij zien welke echt eeuwenoud zijn uit de middeleeuwen of pas net (na)gemaakt zijn?

Goed om te weten

Kasteel Hernen is geopend op woensdag, donderdag, zaterdag en zondag van 13:00-17:00 uur(laatste toegang 16:00 uur).

Praktische informatie
Datum: 2 okt – 31 okt 2024
Locatie: Dorpsstraat 40, 6616 AH Hernen
Kosten: Een geldig entreebewijs
Tickets: www.glk.nl/hernen/k…
Meer info: www.glk.nl/erop-uit…
Contact: hernen@glk.nl

3. Historische fotoroute Druten

Zin in een wandeling of fietstocht. Dan ben je in Druten op het goede adres. Bijgaande plattegrond bevat de historische fotoroute in Druten.

Het is een fiets/wandellooproute. Bij de ingangen en de winkelstraten van Druten zijn goed opvallende borden geplaatst en voorzien van een duidelijke plattegrond met genummerde borden. Zo kun je de route gemakkelijk volgen.

Deze borden zijn geïllustreerd met historische/nostalgische foto’s met korte beschrijvingen. In totaal staan er 19 borden waarvan er 2 grote op de invalswegen – Hogestraat en Veerdam – en 1 groot bord op de Markt – geïllustreerd met plattegrond, drie foto’s plus beschrijvingen en 16 kleine borden met twee foto’s plus beschrijvingen op de route.

De lengte van de route is om en nabij de 5 tot 6 kilometer en goed te doen met de fiets, scooter en te voet.

En wil je even uitrusten of bijpraten. Dat kan uitstekend bij de gezellige en goede horecazaken in Druten. Je vindt deze aan de Veerdam, in de Hooistraat en in het Centrum.

www.welkomindruten.nl

4. Dijkbrand totale paniek

In Museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen is van 5 oktober 2024 tot en met 2 februari 2025 de tentoonstelling ‘Dijkbrand Totale Paniek 6 en 7 oktober 1944’ te zien. Deze tentoonstelling is in nauwe samenwerking met Stichting 4 Mei Herdenking Beneden-Leeuwen ontwikkeld.

Van Oosterpas tot Tesstraat

In de nacht van 6 op 7 oktober 1944 was er aan de dijk in Beneden- en Boven-Leeuwen paniek en chaos. Duitse soldaten, die in het geniep met bootjes de Waal overkwamen, staken in rap tempo 43 huizen in brand. De vlammenzee, die werd aangewakkerd door een sterke oostenwind, strekte zich uit over een afstand van 2,5 kilometer: van de Oosterpas tot de Tesstraat. De dijkbewoners vluchtten in paniek en moesten alles achterlaten.

Persoonlijke verhalen

In oktober is het precies 80 jaar geleden dat de Dijkbrand plaatsvond. De tentoonstelling geeft antwoord op vragen als: ‘Wat gebeurde er nu precies die nacht? Wie waren de slachtoffers van de Dijkbrand? Welke persoonlijke verhalen gaan er achter de gebeurtenissen schuil? Welke gevolgen heeft de Dijkbrand gehad? Ook is er duiding van de gebeurtenissen tijdens die oktobernacht in de historische context, de rol van het verzet en de lange nawerking van de Dijkbrand.

Nieuwe borden

In het kader van de 80-jarige herdenking vernieuwde Stichting 4 mei Herdenking Beneden-Leeuwen de informatiebordjes over de Dijkbrand aan de dijk in Beneden- en Boven-Leeuwen. De tentoonstelling en de nieuwe borden langs de dijk bieden de combinatie van een indrukwekkende wandeling met inhoudelijke verdieping in het museum.

www.museumtweestromenland.nl

5. Parels are your best friend! Museum Kasteel Wijchen – Reis van de parels

Vanaf 21 september 2024 is in Museum Kasteel Wijchen de tentoonstelling ‘Reis van de parels’ te zien. In de tentoonstelling volg je de parels van de adel; hun kastelen, rechten en plichten, huwelijksgeschenken en kinderen. Ga op reis en ontdek de rijkdom van de adel.Via erfenissen, veroveringen en huwelijken kunnen bezit en macht groeien. Rijke adellijke erfdochters zijn geliefd als huwelijkspartners. Edelvrouwen dragen hun bezit in de vorm van juwelen met zich mee en tonen zo hun rijkdom. Vooral parels zijn in de zeventiende eeuw zeer geliefd. Parels kunnen zelfs een kasteel financieren!In de tentoonstelling ‘Reis van de parels’ vertelt Museum Kasteel Wijchen hoe de adel in Gelre macht verwerft en welke rol bruidsschatten en erfenissen hierin spelen. Ontdek de heerlijke rechten van de heren Bronckhorst-Batenburg en maak kennis met Emilia van Oranje Nassau. Hoe zet zij haar erfenis in om Kasteel Wijchen begin 17e eeuw te kopen? Zijn het haar smeekbrieven of haar parels?

Praktische informatie

De tentoonstelling ‘Reis van de parels is te zien in Museum Kasteel Wijchen van 21 september 2024 t/m 9 maart 2025. Voor meer informatie en het activiteitenprogramma:

www.museumwijchen.nl.

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.