Search
Close this search box.

HAS student Luuk Tijssen uit Alforst ontwikkelde eenrekenmodel voor de fruitteelt dat nu wereldwijd wordt toegepast

Munckhof Fruit Tech Innovators is wereldwijd een toonaangevend bedrijf in technieken voor fruitbedrijven. Het bedrijf heeft klanten over de hele wereld. Ze gaat een rekenmodel van HAS-student Luuk Tijssen uit Alforst gebruiken om hun klanten te helpen bij de invoer van precisie fruitteelt. Precisie fruitteelt maakt gebruik van nieuwe technieken om het telen van fruit efficiënter en duurzamer te maken. Dit vereist flinke investeringen. Het rekenmodel van Luuk laat fruittelers zien hoe snel ze de nieuwe technieken hebben terugverdient en wat ze er precies mee kunnen verdienen.

Luuk Tijssen
Luuk Tijssen

Inzet van drones, GPS en camera’s om fruitteelt duurzamer en beter te maken

Precisie fruitteelt omvat technieken om gegevens te verzamelen over boomgaarden met drones, GPS en camera’s. Munckhof gebruikt deze technieken om gedetailleerde informatie te krijgen over zaken zoals bloesemdichtheid, het aantal vruchten dat per boom is geplukt en de aanwezigheid van schadelijke insecten. Tot nu toe geven fruittelers vaak de hele boomgaard of een groot deel van de boomgaard een behandeling. Met deze informatie en nieuwe spuittechnieken, kunnen fruittelers elke afzonderlijke boom de juiste behandeling geven. Dat gebeurt helemaal automatisch. Het scheelt in het gebruik van dure spuitmiddelen en de inzet van mankracht. Het helpt om de kwaliteit van het fruit en de opbrengsten van elke afzonderlijke boom te verbeteren. Minder spuitmiddelen gebruiken is ook beter voor de natuur, mensen en dieren.

Zoon van fruitteler wil zelf ook de fruitteelt in

Luuk Tijssen, student Bedrijfskunde en Agribusiness aan de HAS in Den Bosch, ontwikkelde een rekenmodel om de economische voordelen van precisie fruitteelt te berekenen. Luuk is zelf zoon van een fruitteler en wil zelf het bedrijf van zijn vader overnemen. Hij verzamelde data van diverse bronnen en richtte zich op de financiële voordelen zoals hogere opbrengsten per hectare en besparingen op middelen en arbeid. Het model houdt rekening met verschillende fruitsoorten, fruitrassen en bedrijfsomvang. Vooral voor appels als Elstar, Kanzi en Golden Delicious blijken de investeringen voordelig.

Fruittelers helpen om beslissing te nemen over investeringen

Munckhof is enthousiast over het rekenmodel van Luuk Tijssen en gaat het wereldwijd toepassen. Het helpt hen en hun klanten om de economische voordelen en terugverdientijden van precisie fruitteelt te berekenen. Door dit model kunnen fruittelers beter en gemakkelijker een beslissingen nemen over investeringen in nieuwe technieken voor de fruitteelt.

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.