Search
Close this search box.

Staxxer: Simpel internationaal zakendoen

Peter van de Rijdt, Jurgen Nijland en Ties den Dekker, 3 jonge ondernemers, hebben de handen ineengeslagen om van Staxxer een succesverhaal te maken. Het Nijmeegse bedrijf heeft zijn klantenbestand sinds 2021 jaarlijks verdrievoudigd, haalde begin 2023 een investering van ruim een miljoen binnen en telt maar liefst 12 verschillende nationaliteiten in het snelgroeiende team, verspreid over de hele wereld. We spreken met Peter over hoe Staxxer haar klanten in de e-commerce helpt bij het vereenvoudigen van internationaal zakendoen.

Van links naar rechts Ties den Dekker, Peter van de Rijdt en Jurgen Nijland
Van links naar rechts Ties den Dekker, Peter van de Rijdt en Jurgen Nijland

Staxxer uit Nijmegen is een jonge en innovatieve organisatie die zich toelegt op grensoverschrijdende btw-diensten voor ondernemers. Dankzij haar gebruiksvriendelijke platform biedt het bedrijf een efficiënte oplossing voor de ingewikkelde Europese btw-verplichtingen waarmee online verkopers geconfronteerd worden. Het dienstenpakket bevat onder meer btw-registraties en -aangiftes door het hele EU-gebied. Staxxer heeft als doel om de administratieve lasten van bedrijven te verminderen en ze te ondersteunen bij de naleving van soms zeer complexe fiscale regels in diverse landen. Grenzeloos verkopen zonder zorgen is wat Staxxer haar klanten belooft en mogelijk maakt met slimme automatisering en technologie. Het is hun gezonde ambitie om binnen vijf jaar een begrip te worden in de Europese e-commercemarkt.

De aanleiding: Spy-Fy

“Mijn compagnon Ties en ik zijn bijna 10 jaar geleden begonnen met de wereldwijde online verkoop van webcamcovers via het crowdfundingplatform Kickstarter. Crowdfunding gaf ons de middelen om honderdduizend webcamcovers te produceren en te distribueren. Spy-Fy richt zich op de Engelstalige markt, maar meer dan de helft van onze klanten was Amerikaans. Uiteindelijk verscheepten we de covers naar 93 verschillende landen en zo zetten we onze eerste internationale zakelijke stappen. We kwamen toen in aanraking met Europese btw-kwesties, iets wat volgens ons verder ging dan alleen Spy-Fy en in 2021 leidde tot de oprichting van Staxxer.”

“Staxxer werkt complementair aan de Nederlandse accountant of boekhouder door ontbrekende kennis over internationaal zakendoen toe te voegen.”

Mogelijkheden voor ondernemers die internationaal zakendoen

“Met Staxxer automatiseren en vereenvoudigen we de backoffice van e-commercebedrijven. Daarbij draait het om juridische en fiscale regelgeving voor bedrijven die internationaal zakendoen. Naast Europese btw-problematiek zijn we ons inmiddels gaan richten op EPR (Extended Producer Responsibility), een recycleverplichting voor organisaties. We helpen onze klanten bovendien met het vereenvoudigen van hun boekhouding in samenwerking met hun boekhouder; zij moeten immers omgaan met verschillende verkoopplatforms (Bol, Amazon, Shopify, etc.), regels en valuta’s. We zijn gericht op MKB e-commercebedrijven waarvoor de compliance-problematiek veelal automatisch oplosbaar is. Vrijwel elk bedrijf dat internationaal verkoopt, heeft nauwelijks kennis van buitenlandse btw-vraagstukken. Staxxer werkt complementair aan de Nederlandse accountant of boekhouder door ontbrekende kennis over internationaal zakendoen toe te voegen.”

“Wij nemen de saaie administratieve taken van internationale e-commercebedrijven voor onze rekening”

Bijdragen aan afvalverwerking

“EPR is een betrekkelijk nieuwe wetgeving, die vereist dat verkopers betalen voor de recycling van het door hen op de markt gebrachte materiaal. Op EU-niveau vindt nu overleg plaats om deze wetgeving te centraliseren, aangezien de nationale implementatie ervan erg complex is. Als je bijvoorbeeld in Duitsland producten verkoopt met 100.000 kilo aan kartonverpakking, moet het karton door een tegenhanger van de DAR verwerkt worden. De EPR-wetgeving maakt jou als producent hiervoor financieel verantwoordelijk. Het gaat niet alleen om recycling, mogelijk krijgen we hier in de toekomst ook mee te maken voor de CO2-uitstoot. Compliance-vraagstukken, waar niemand zich graag mee bezighoudt, die pakken wij met plezier aan!”

De wereld wordt versnipperd bereikbaar en vloeit weer samen

Peter over Europese regelgeving: “Er is een trend waarbij de Europese Unie de btw-verplichtingen probeert te vereenvoudigen. Met de introductie van OSS 1.0 in 2021 zijn bepaalde verplichtingen voor de buitenlandse btw mogelijkerwijs in Nederland af te handelen. Ergens tussen 2027 en 2030 wordt OSS 2.0 verwacht, waarbij deze voorwaarden nog verruimd worden. Het lijkt een cyclus: er komt nieuwe regelgeving, elk land ontwikkelt eigen beleid en de EU zoekt vervolgens naar vereenvoudiging voor een meer toegankelijke markt. Hoewel de administratieve lasten eerst toenemen, nemen deze later juist af. Staxxer grijpt zulke momenten aan om te ontzorgen wanneer de administratieve belasting voor e-commerce bedrijven oploopt en complex wordt.”

Tekst: Joep Peters Foto: Staxxer

Geef een reactie

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas

M&W Online App

M&WOnline de hele regio in 1 app.
De app bevat veel informatie voor inwoners en toeristen over het Land van Maas en Waal, Gemeente West Maas&Waal – Gemeente Druten – Gemeente Wijchen en Gemeente Beuningen..
Het blok AED locaties bevat adresgegevens en route naar waar AED apparaat hangt en kan levensreddend zijn.